Muhasebeleştirme sırasında yurt dışı satış ve alışların fatura kaydı kendilerine ait kategorilerde yapılmalıdır. Bu bağlamda muhasebe kaydının veya defter tutma sürecinin kodları, tabloları, belgeleme usulleri bilinmelidir. Yurt dışı hizmet faturası düzenlerken ihtiyaç duyulan detaylar ve muhasebeleştirme sürecinde bilinmesi gerekenler için yazımızı inceleyebilir; tüm adımları öğrenebilirsiniz.

Muhasebeleştirme sırasında yurt dışı satış ve alışların fatura kaydı kendilerine ait kategorilerde yapılmalıdır. Bu bağlamda muhasebe kaydının veya defter tutma sürecinin kodları, tabloları, belgeleme usulleri bilinmelidir. Yurt dışı hizmet faturası düzenlerken ihtiyaç duyulan detaylar ve muhasebeleştirme sürecinde bilinmesi gerekenler için yazımızı inceleyebilir; tüm adımları öğrenebilirsiniz. Yurt dışı ticari faaliyetlerine ilişkin en çok merak edilen konuların başında “hizmet faturası nedir ve yurt dışı için nasıl kesilir?” soruları yer alır. Çünkü yurt dışıyla ticari ilişkiler kurmanın yalnızca fiilen değil, prosedür bakımından da farkları bulunur. Dolayısıyla yurt içi ticarette fatura kesme işlemlerinden farklı olarak, çeşitli adımların izlenmesi gerekir. Yurt dışı hizmet faturası muhasebe kaydı da tıpkı faturanın düzenlenmesi gibi kendine ait işlemler gerektirir.

Hizmet Faturası Nedir?

Yurt dışındaki muhasebe kayıtları ve alım-satım ülkelerinin vergilendirme usulleri, Türkiye’den farklıdır. Bu sebeple faturalandırma süreçleri, yurt içi satış ve alışlara oranla daha karmaşık bir hal alabilir.  Hizmet faturası, icra edilen hizmetin bedeline ilişkin belgedir. Bu bedelin tahsili, hizmet faturası ile ispat edilebilir. Yurt dışından alınan ya da yurt dışına sunulan hizmetler için kesilen faturalara da “yurt dışı hizmet faturası” adı verilir. Tıpkı yurt içi ticari faaliyetlerde olduğu gibi farklı ülkelere yapılan ticari hizmetlerin bedeli de bu belgelerle ifade edilir. Muhasebeleştirme sırasında ise bu belgeler kendilerine ait kodlar ve tablolarla gösterilmelidir.   Yurt dışı ticareti söz konusu olduğunda KDV ödemelerine ilişkin bilgilere de ihtiyaç duyulur. Ayrıca “KDV indirimleri nelerdir?” sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Yurt dışına ticaret yoluyla hizmet sunan firmaların vergi ödemelerinde yapılan indirimlerden biri KDV ödemesine yöneliktir.  Firmalar ihracat hareketleri sayesinde, devletin tahsil ettiği birtakım vergilerden muaf tutulur veya indirim hakkı kazanır. KDV indirimi de ihracat firmalarının yararlandığı indirimlerden biri olarak karşımıza çıkar ve hizmet faturasında yer alan KDV ödemeleri toplu beyanlarda indirim olarak gösterilebilir. Yurt dışına fatura kesmek için gereken detaylara hakim olmak, firmalara ihracat faaliyetleri için avantaj sağlar.  

Yurt Dışına Hizmet Faturası Kesilebilir Mi?

Hizmet sektöründe yer alan firmalar için fatura düzenleme işlemleri yurt dışı söz konusu olduğunda KDV avantajı içerir. Firmalar yurt dışına hizmet faturası kesebilir. Ayrıca yurt dışına verilen hizmetlerin ardından kesilen faturalar, KDV ödemesinden muaftır.  Yurt dışı satış muhasebe kaydı da tıpkı fatura düzenlemesi gibi kendine has özelliklere sahiptir. Çünkü özel kodlarla kayıt altına alınması ve yurt dışı ticaretin belgelenerek vergi ödemesinden düşülmesi gerekir.  e-Fatura finansmanı için de yurt dışı hareketleri geçerlidir. Yurt dışına yapılan ticareti e-Fatura yöntemiyle belgelendiren firmaların aynı şekilde usule uygun muhasebeleştirme yapması gerekir.  

Yurt Dışı Hizmet Faturası Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?

Yabancı firmaya fatura kesmek ya da yurt dışı ticaretini belgelendirmek isteyen şirketlerin muhasebe kaydı için dikkat etmesi gereken önemli başlıklar bulunur.  Yurt dışı hizmet faturası muhasebe kaydı yaparken dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:  Yurt dışı faturası için belirlenen stopaj oranı o ülke ile yapılan ticari anlaşmalar kapsamında kayıt edilmelidir.  Çifte vergiyi önlemek için yapılan anlaşmalara ÇVÖA (Çifte Vergiyi Önleme Anlaşması) denir.  Ticaret yapılan ülke ile Türkiye arasında ÇVÖA bulunuyorsa alınan hizmetler için anlaşma kurallarına göre stopaj hesabı yapılır.  Eğer iki ülke arasında ÇVÖA yapılmamışsa ticari kazanç sahibi ayrı ayrı değerlendirilen hizmet alımlarına yönelik vergi öder.  Reklam hizmeti alımlarında giderler stopaja dahil edilir ve bu şekilde muhasebeleştirilir.  Yurt dışı fatura kaydı için bu işleme ayrılan muhasebe kodları kullanılır ve tablolar bu kategoriye özgü düzenlenir.  “Yurt dışına KDV’li fatura kesilir mi?” sorusu sıklıkla merak edilir. Ülkemizde yurt dışı hizmet ve ürün satışları için KDV tahsili yapılmaz. Özel olarak KDV ödemesine tabi tutulan kulvarlar dışında ticaret erbapları ihracat faaliyetleri için KDV ödemek zorunda değildir. 

KDV Nedir?

Muhasebe kaydı ve ticari faaliyet söz konusu olduğunda en çok merak edilen konuların başında KDV yer alır. Ülkemizde uygulanan en geniş kapsamlı vergi türü KDV (Katma Değer Vergisi)dir. Bu vergiyi dolaylı yoldan tüketiciler ve ticaret mensupları öder. Son tüketici vergisi olarak da bilinen KDV üç temel kategori halinde uygulanır.   KDV ödemeleri için ilk kategori %1’lik temel ürün başlığıdır. Temel yaşam malzemeleri ve yiyecek sınıfının zaruri üretimlerinden devlet %1 oranında KDV talep eder. Bu ürünlere su, ekmek gibi temel yaşam ürünleri örnek gösterilebilir. Aynı zamanda büyükbaş hayvanlar ve kümes hayvanları ile yumurta da bu kategoride bulunan ürünlerden birkaçı olarak sıralanabilir.   KDV kesintilerinin en geniş kapsamlı kategorisi %8’lik dilimdir. Neredeyse tüm işlenmiş, yarı işlenmiş ve işlenmemiş ham maddelerde ya da son tüketiciye sunulan hizmetlerde %8 KDV uygulaması bulunur. Bu ürün ve hizmetlerin vergi tahsili, satış fiyatına eklenir ve faturada da belirtilir. Yani ürünün KDV ödemesini, satın alan son kullanıcı yapar ve satıcısı bu vergi dilimini tahsil ederek devlete aktarır.   Son olarak uygulamada bulunan KDV dilimlerinden biri %18’lik KDV ödemesidir. Lüks tüketim ürünleri başta olmak üzere katma değer bazında kesilen en yüksek kategoridir.  Yakın zamanda yürürlüğe giren kararname sonrasında ülkemizdeki KDV uygulamalarında değişikliğe gidilmiştir. Bu bağlamda %8’lik KDV uygulaması %10’a yükseltilmiştir. Aynı zamanda %18’lik KDV uygulaması da aynı kararname kapsamında %20 şeklinde uygulamaya başlanmıştır. %1’lik temel yaşam ürünleri ve yiyecekler kategorisinde ise değişikliğe gidilmemiştir.    Firmalar yurt içi ürün ve hizmet satışları sırasında, niteliğe ve yasaya uygun şekilde ürün ya da hizmetlerin KDV oranını faturada belirtir. İlgili oranla hesaplanan tutar, mal ve hizmetin satış tutarına eklenir ve KDV dahil fiyat bulunur. Bu ödemeler son alıcı tarafından yapılır. Firma tahsil ettiği tutarın KDV kısmını devlete aktarmak için bir aracıdır. Son tüketicinin yaptığı KDV ödemesi, firmalar aracılığıyla devlete ödenir.    Tıpkı yurt içi satışlarda olduğu gibi yurt dışı satışlar için de faturalandırma yapmak zorunludur. Ancak yurt dışı satışlar sırasında vergilendirme usulünde farklılık olabilir. Çünkü KDV ödemeleri, yurt içi satış ve alışları ilgilendirir.  Sonuç olarak firmaların yurt dışı satış ve alışlar için vergilendirme usulünü ilgili yasayla takip etmesi gerekir. KDV ödemeleri yurt içi son tüketicinin dolaylı ya da direkt ödediği vergi grubudur. Bu durumda yurt dışı satışları ve alışları sırasında KDV muafiyeti doğar.  

Yurt Dışına KDV’li Fatura Kesilir Mi?

Yurt dışına KDV’li fatura kesilmesine gerek yoktur. Özel olarak belirtilen haller haricinde KDV ödemesi yapılmayan yurt dışı ticari faaliyetler; firmaların KDV ödemesinden muaf olduğu işlemlerdir. Çift taraflı vergilendirmeyi önleyen anlaşmalar, ülkeler arasındaki ticaretin artması için yapılır. Ülkemiz de pek çok dünya ülkesi ile bu anlaşmaları yapar ve firmaları KDV ödemesinden muaf tutar.  Yabancı firmaya fatura kesmek ya da yurt dışı alım-satım yapmak söz konusu olduğunda vergilendirme usulleri değişiklik gösterir. Ülkeler arasındaki ticari anlaşmalar, ticaret yapılan ülkenin vergi kanunları, ülkemizin ilgili ülkeye uyguladığı vergi tarifesi gibi detaylar faturalandırma sürecini de doğrudan etkiler. Dolayısıyla ithalat ve ihracat firmalarının faturalandırma süreçlerine dair yasa ve yönetmelikleri yakından takip etmesi önem taşır. Figopara ile Nakit İhtiyaçlarınızı Anında Karşılayın!Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı sistemi ile işletmenizin finansal süreçlerini yönetirken nakit akışında yaşadığınız sorunlara anında çözüm bulabilirsiniz. Tek sistem entegrasyonu sayesinde Figopara, aynı anda birden çok finans kurumundan teklif almanızı ve vadesi gelmemiş faturalarınızı sistem üzerinden seçerek anında tahsil etmenizi sağlar.  Hiçbir ek ücret ve şart olmadan platformumuza üye olarak avantajlarımızdan faydalanmaya başlayabilirsiniz. Siz de hemen Figopara’ya katılın, nakit ihtiyaçlarınızı anında karşılayın! Figopara
Yurt dışındaki muhasebe kayıtları ve alım-satım ülkelerinin vergilendirme usulleri, Türkiye’den farklıdır. Bu sebeple faturalandırma süreçleri, yurt içi satış ve alışlara oranla daha karmaşık bir hal alabilir. 
Hizmet faturası, icra edilen hizmetin bedeline ilişkin belgedir. Bu bedelin tahsili, hizmet faturası ile ispat edilebilir. Yurt dışından alınan ya da yurt dışına sunulan hizmetler için kesilen faturalara da “yurt dışı hizmet faturası” adı verilir. Tıpkı yurt içi ticari faaliyetlerde olduğu gibi farklı ülkelere yapılan ticari hizmetlerin bedeli de bu belgelerle ifade edilir. Muhasebeleştirme sırasında ise bu belgeler kendilerine ait kodlar ve tablolarla gösterilmelidir.  
Yurt dışı ticareti söz konusu olduğunda KDV ödemelerine ilişkin bilgilere de ihtiyaç duyulur. Ayrıca “
Firmalar ihracat hareketleri sayesinde, devletin tahsil ettiği birtakım vergilerden muaf tutulur veya indirim hakkı kazanır. KDV indirimi de ihracat firmalarının yararlandığı indirimlerden biri olarak karşımıza çıkar ve hizmet faturasında yer alan KDV ödemeleri toplu beyanlarda indirim olarak gösterilebilir. Yurt dışına fatura kesmek için gereken detaylara hakim olmak, firmalara ihracat faaliyetleri için avantaj sağlar.  
Yakın zamanda yürürlüğe giren kararname sonrasında ülkemizdeki KDV uygulamalarında değişikliğe gidilmiştir. Bu bağlamda %8’lik KDV uygulaması %10’a yükseltilmiştir. Aynı zamanda %18’lik KDV uygulaması da aynı kararname kapsamında %20 şeklinde uygulamaya başlanmıştır. %1’lik temel yaşam ürünleri ve yiyecekler kategorisinde ise değişikliğe gidilmemiştir.   

Yorum yapın

kamu personel alımı lines bursabuluyor.com pintipin.com pubg mobile uc satın al pubg mobile uc
kamu personel alımı lines bursabuluyor.com pintipin.com pubg mobile uc satın al pubg mobile uc