Elektronik ortamda yapılan işlemler gün geçtikçe hayatımızda daha çok yer almaktadır. Ticari kazancı olan her işlemin bir faturası olması sebebiyle elektronik faturalar dijital ortamdaki yerini çoktan almıştır. Peki, e-Arşiv fatura nedir? Nasıl kesilir ve avantajları nelerdir?

Elektronik ortamda yapılan işlemler gün geçtikçe hayatımızda daha çok yer almaktadır. Ticari kazancı olan her işlemin bir faturası olması sebebiyle elektronik faturalar dijital ortamdaki yerini çoktan almıştır. Peki, e-Arşiv fatura nedir? Nasıl kesilir ve avantajları nelerdir?

e-Arşiv Nedir?

e-Arşiv, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiş standartlara uygun olarak faturanın ikinci nüshasının elektronik ortamda saklanmasını, gerekli durumlarda ibraz edilmesini ve raporlanmasını sağlar. Bir elektronik fatura türü olması sebebiyle faturalarınızı e-Arşiv uygulamasıyla oluşturup mail yoluyla müşterilerinize göndermeye imkan verir. 

e-Fatura ve e-Arşiv Faturanın Farkları Nelerdir?

e-Fatura ve e-Arşiv fatura arasında görüntü olarak belirgin bir farklılık olmasa da uygulamalarında bazı farklılıklar mevcuttur. Örneğin; e-Faturalar alıcısına elektronik ortamdan iletilirken, e-Arşiv fatura, hem elektronik ortamdan iletilir hem de kağıt çıktısının alınması mümkündür. e-Faturanın belirli ve zorunlu bir formatı (UBL-TR fatura formatı) bulunmaktadır. Bir zaman damgasına sahip değildir, yalnızca mali mührü vardır. e-Fatura sistemi Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) üzerinden gerçekleştiği için ve fatura alıcıya buradan iletildiği için aylık bir rapor oluşturulmasına gerek yoktur. Ancak e-Arşiv fatura kullanıcılarının her ay GİB’e rapor iletmesi gerekmektedir. Zorunlu bir formatı yoktur. Hem zaman damgası hem de mali mühür ile onaylanır.

e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

Fatura kesimi için; özel entegratör kullanımı, GİB portalı ve entegrasyon gibi seçenekler mevcuttur. Özel entegratör kullanımı; faturanın saklanması, üzerine logo ve kaşe eklenmesi, alıcıya iletilmesi, yanlış kesilmesi durumunda iptal edilmesi gibi konularda kolaylıklar sağlamaktadır. Kullanıcılar, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın platformu üzerinden işlemlerini ücretsiz gerçekleştirebilmektedir. Faturalar burada altı ay süreyle muhafaza edilmektedir. Son seçenek olarak işletmeler, kendi sistemlerini kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirler. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınacak bir onayın ardından entegrasyon kullanımına başlanabilir.

e-Fatura Kullanıcısı Olmak Zorunlu mudur?

Vergi Usul Kanunu tebliğiyle, 2015 ve sonraki yıllarda cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-Faturaya geçmesi gerekmektedir. 1 Ocak 2021’den itibaren gerçekleştirilen düzenlemeye göre, eğer e-Arşiv fatura sistemine geçildiyse kağıt fatura kesimi yapılamamaktadır. 

e-Arşiv Faturaya İtiraz Edilebilir mi?

Kağıt faturada olduğu gibi itiraz ve iptal imkanı vardır. Eğer bir şirketle alım-satım gerçekleştiyse, hem faturayı kesen hem de alıcısı yedi günlük bir süre içerisinde iptal ve itiraz haklarına sahiptir. Ancak alım-satım işlemi tek bir müşteriyle gerçekleştiyse o zaman müşterinin, firmanın şartlarına uygun olacak şekilde hakkını kullanması gerekmektedir.

e-Fatura Takibi İçin En Kolay Yol: Figopara

Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı sistemi sayesinde alacaklarınızı, prosedür işlemlerine takılmadan vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken faturanızı sisteme yüklemek. Bu sayede tüm finans kurumlarının tekliflerini güvenli altyapıya sahip tek bir platform üzerinden görüntüleyebilir, size en uygun olan teklifi seçerek istediğiniz anda nakde ulaşabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şey, platformumuz üzerinden ücretsiz üyelik oluşturmak. Haydi! Siz de Figopara’ya katılın, e-Faturalarınızın takibini kolaylaştırın! Figopara

Yorum yapın

kamu personel alımı lines bursabuluyor.com pintipin.com pubg mobile uc satın al pubg mobile uc
kamu personel alımı lines bursabuluyor.com pintipin.com pubg mobile uc satın al pubg mobile uc