1086 vergi koduna sahip vergi borçları ve diğer kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı nedir? Oranları nelerdir? Nasıl hesaplanır?

1086 vergi koduna sahip vergi borçları ve diğer kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı nedir? Oranları nelerdir? Nasıl hesaplanır?

Gecikme Zammı Nedir?

Zamanında ödenmeyen amme alacaklarının ödenmeyen kısmına vade bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı belirlenen oranda uygulanan zam çeşidine denir. Vaktinde tahakkuk etmemiş vergi için gecikme faizi oluşturulur. Vilayet hususi idarelerine ya da belediyelere ait vergi, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait para cezası, muhakeme masrafı, vergi cezası gibi kamu borçları ve devlete ait borç türlerinde gecikme zammı uygulanmaktadır.

Gecikme Faizi ile Gecikme Zammı Arasındaki Fark Nedir?

Birbirine oldukça sık karıştırılan bu iki terimin arasında bazı farklılıklar vardır. Örneğin gecikme faizi tarh işleminin gecikmesinden dolayı doğan alacak iken, gecikme zammı ise tahakkuk etmiş, ancak vadesi gelmesine rağmen vadesinde ödenmeyen borçlar için doğan alacak anlamına gelir.

Gecikme Zammı Nasıl Hesaplanır?

Kişi ve kurumların en çok sorduğu sorulardan biri olan gecikme zammı tutarı günlük olarak hesaplanır. Hesaplanırken şu formül kullanılır: Gecikme zammı = (aylık gecikme sayısı) x (ay sayısı) x (gecikme zammı uygulanacak tutar)

Gecikme Faiz Oranı Ne Kadardır?

Elde edilen sonuç yapılacak ödemeyi ifade eder. 1947 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 30.12.2019 tarihinden itibaren her ay için uygulanan gecikme faizi oranı %1,6 olarak belirlenmiştir. Zammın hesaplanması yapan hesaplama araçları bulunmaktadır. Bu araçlar borç tutarı, vade tarihi ve ödeme tarihi gibi gerekli bilgiler girildiğinde otomatik olarak hesaplama yapmaktadır.

Pişmanlık Zammı Nedir?

Ödemesi geçmiş vergisi bulunan mükellefin, uygulanacak gecikme zammı oranında bir zam ile birlikte haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde yapacağı ödemeye pişmanlık zammı denir. Pişmanlık zammı aylık olarak hesaplanmaktadır. Gümrük vergisi ve emlak vergisi için pişmanlık zammı uygulanamamaktadır. Pişmanlık zammı uygulanabilen vergi türleri: Gelir vergisi, Katma değer vergisi, Kurumlar vergisi, Veraset ve intikal vergisi, Banka ve sigorta muameleleri vergisi, Özel tüketim vergisi şeklindedir.

Pişmanlık Zammı Nasıl Hesaplanır?

30.12.2019 tarihinden itibaren %1,6 oranında uygulanmakta olan pişmanlık zammı tutarı şu şekilde hesaplanmaktadır: Pişmanlık zammı tutarı = (ödeme süresi geçen vergi tutarı) x (gecikme zammı oranı) x (borcun normal vade tarihi ile ödendiği tarih arasında geçen ay sayısı)

Pişmanlık Zammı Başvurusundan Kimler Faydalanabilir?

Başvuru yapabilmek için kişinin vergi ziyaının doğmuş olması gerekir. Ayrıca, gerçekleştirilmesi gereken şartlar: -Mükellefin kanuna aykırı davranışını üçüncü bir kişi tarafından ihbar edilmeden kendiliğinden haber vermesi,
-Mükellefin pişmanlık talebine ilişkin dilekçeyi veriliş tarihinden itibaren 15 gün içerisinde teslim etmesi,
-Kanuna aykırı durumu, herhangi bir vergi incelemesi başlamadan önce ya da takdir komisyonuna başvurmadan önce kendisinin haber vermiş olması,
-Mükellefin pişmanlık hükümlerine göre tahakkuk ettirdiği vergilerini ve bu vergileri pişmanlık zammı ile birlikte haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içerisinde ödemesi şeklindedir.

Figopara ile İstediğiniz Anda Nakde Ulaşın!

Figopara ile alacaklarınızı prosedür işlemlerine takılmadan vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Uzun süren prosedür işlemleri yerine sadece e-faturanızı sisteme yükleyerek bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Tüm finans kurumlarının tekliflerini güvenli altyapıya sahip tek bir platformdan görüntüleyebilir, size en uygun olan teklifi seçerek istediğiniz anda nakde ulaşabilirsiniz. Platformumuza ücretsiz bir şekilde üye olarak avantajlarımızdan yararlanabilirsiniz. Siz de Figopara’ya katılın, istediğiniz anda nakde ulaşın! Figopara

Yorum yapın

kamu personel alımı lines bursabuluyor.com pintipin.com pubg mobile uc satın al pubg mobile uc
kamu personel alımı lines bursabuluyor.com pintipin.com pubg mobile uc satın al pubg mobile uc